Menu

Hírek

« vissza « előző hír | következő hír »

Megjelent a "Gyakorlati pszichiátria" című kötet

2024. május 16, csütörtök

Dr. Hajnal András, dr. Herold Róbert, dr. Osváth Péter, dr. Simon Mária és dr. Vörös Viktor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának vezető munkatársai több évtizedes klinikai tapasztalataik alapján állították össze a "Gyakorlati pszichiátria" című kötetet, ami egy gyakorlatorientált, a legjelentősebb pszichiátriai tünetcsoportokat felvonultató kiadvány.

A „pécsi iskola” integratív és humanisztikus hagyományait követő könyv aktualitását az adja, hogy folyamatosan nő azoknak a pácienseknek a száma, akik akutan jelentkező mentális- és viselkedészavar miatt kerülnek kapcsolatba az egészségügyi ellátórendszerrel. Ezek az állapotok gyors kivizsgálást és kezelést igényelnek, ami komoly kihívást jelent nemcsak a pszichiáterek, de a sürgősségi ellátásban, illetve a más egészségügyi területen dolgozó szakemberek számára is.

Az újszerű, az orvosi ellátás gyakorlati szempontjaira fókuszáló kötetben a szerzők szakítanak a pszichiátriai tankönyvek megszokott tematikájával és logikájával, és nem az egyes mentális zavarokat, hanem az akut pszichiátriai tünetcsoportokat mutatják be az agitált és agresszív páciensektől kezdve a pszichotikus és szorongó betegeken át, egészen a depressziós és mániás szindrómákig. A szerhasználati zavarok mellett áttekintik az akut időskori mentális zavarok és az öngyilkossági veszély felismerésének és ellátásának főbb szempontjait, valamint ismertetik a főbb gyógyszereket is.

A kézikönyv tünetorientált – a diagnosztikus algoritmusokat kitűnően és részletesen bemutató – szemlélete mellett hangsúlyt kap a betegekkel történő kapcsolatfelvétel, a megfelelő kommunikáció jelentősége és a folyamat gyakori nehezítettsége, továbbá a korszerű pszicho-farmakológiai és pszichoszociális intervenciók lehetőségeinek a bemutatása is. A tünetek pontos megismerése és helyes súlyozása, a beteg magatartására, élményvilágára irányuló reflektív figyelem, empatikus hozzáállás és differenciál-diagnosztikai gondosság jelent biztosítékot a megfelelő diagnosztikus és terápiás gyakorlat kialakítására.

A kötet gyakorlati útmutatót ad az orvostanhallgatók képzéséhez, továbbá az egészségügyi ellátásban dolgozóknak is hasznos lehet, hogy a pszichés tüneteket gyorsan felismerjék, pontosan értékeljék, továbbá hatékony segítség a páciensek kivizsgálásában és hatékony kezelésében is.